top of page

tips voor tandverzorging

Omdat voorkomen beter is dan genezen, begin je best op tijd met een goede tandverzorging.

  • Tanden poetsen is de meest effectieve methode om tandplak en/of tandsteen te voorkomen. Bij pups en kittens kan poetsen van de tanden spelenderwijs aangeleerd worden. Het is dan wel belangrijk een tandpasta voor dieren te gebruiken.

  1. Wennen aan aanraking van mond en lippen. Leer de hond dat je zijn lippen kan opheffen en zijn tanden kan bekijken. Oefen eerst vooral ter hoogte van de hoektanden en ga stilaan naar achteren toe.

  2. Gewend worden aan de smaak van de tandpasta. Doe een beetje hondentandpasta op je vingers en laat de hond dit aflikken. Wrijf ook wat tandpasta op zijn tanden en tandvlees.

  3. Introductie van de tandenborstel. Zorg voor meer stabiliteit door je wijsvinger op de kop van de tandenborstel te plaatsen. Start ter hoogte van de hoektanden en maak rustig horizontale bewegingen.

  4. Poetsen van de hoektanden. Op dezelfde manier dat de hoektanden werden gepoetst ga je nu voorzichtig naar achteren toe

  5. Poetsen van de snijtanden. Dit is vaak de moeilijkste stap omdat honden niet graag hebben we aan hun neus komen.​

Zeer belangrijk is om dit langzaam op te bouwen en regelmatig te belonen.

  • Mondspoelmiddel

Er bestaan ook vloeistoffen om in het drinkwater te doen die de bacteriegroei in de mond remmen, tandplak en tandsteen voorkomen en zorgen voor een frisse adem.​

  • Tandverzorgende kauwproducten

Tegenwoordig zijn er veel soorten kauwbeentjes, stokjes, koekjes en dergelijke te verkrijgen. 

Kies hierbij altijd voor producten die naast een mechanische werking ook nog enzymen bevatten die actief tegen de tandplak werken.(deze laatste zijn bij ons op de praktijk te verkrijgen.)

bottom of page