Hond:
-
Probeer wandelen te vermijden of laat je hond enkel vroeg in de ochtend of laat in de avond uit. Maak zeker geen lange wandelingen.
-
Wanneer je hond van zwemmen houdt, is dit een ideale manier om af te koelen.
-
Let op met verbranden bij honden met dunne vacht. Plaatsen met dunne beharing (neus, oren, buik), smeer je best in met zonnecrème.
-
Maak gebruik van een koelmat.
-
Leg natte handdoeken op plaatsen waar ze vaak voorbij lopen (bijvoorbeeld aan de deur). Zo koelen hun pootjes telkens een beetje af als ze over de handdoek lopen.
-
Je kan honden als tussendoortje stukjes watermeloen geven.
​
Kat:
-
Net als bij honden, kunnen katten verbranden op dun behaarde plaatsen. Smeer deze plaatsen in met wat zonnecrème.
-
Maak “waterspelletjes”. Leg bijvoorbeeld wat speelgoedballetjes in een kom met water.
-
Maak leuke verstopplaatsen op koele plaatsen en/of schaduw. Katten vinden het leuk om zich te kunnen verstoppen, zo maak je de koele plaatsen nog aantrekkelijker.
​
Konijn en knaagdieren:
-
Maak zelf koelelementen door een plastiek fles 2/3 gevuld met water in de diepvries te leggen. Wikkel de fles in een doek en leg deze bij uw konijn. Zo kan uw konijn/knaagdier, tegen de fles aan, of in de buurt van de fles gaan liggen. Let er wel op dat uw konijn/knaagdier niet aan de fles gaat knagen.
-
Je kan een tegel in de koelkast of diepvries leggen zodat uw konijn/knaagdier op een frisse ondergrond kan liggen.
-
Probeer uw konijn/knaagdier binnen te houden, wanneer het enkel mogelijk is om uw konijn/knaagdier buiten te huisvesten, kan u een nat wit laken over het hok leggen.
-
Let ook op dat het hok goed schoon is en dat er geen resten groenvoer blijven liggen. Met de warmte is er meer kans op vliegen. Die vliegen kunnen eitjes leggen in de vacht waarna er maden zullen uitkomen. Dit komt voornamelijk voor bij konijnen.